Gyllens källa

utkom december 2006 (inbunden) + ljudbok

Lumio förlag, Hedenäset
Illustrationer av Annah Lång, Orsa

 
Direkt till Lumios Webshop!

Recension
:
"Nu har den kommit till Orsaskogarna. Enhörningen. Denna symbol för oskuld och jungfrulighet. Och vem skulle varsamt introducera detta fabeldjur i Orsa vildmarker om inte Bitte NJ, vätternas, älvornas och tomtarnas beskyddarinna. ”Fort och lätt som bara ett solblänk mellan grenarna kunde man skymta henne”, enhörningen Gyllen. Detta väsen vaktat av Bittes lekfulla älvor och vättar och för vilket den trolska källan vid det högsta bergets fot är en livsnerv hotad av människors girighet och oförstånd. Men ännu en gång låter Bitte naturens egna krafter segra, klingande älvaskratt fylla luften, vätten Moln sjunga sin vackraste vättesång och enhörningen Gyllen sätta av utmed bäcken, mellan mörka stammar, över stubbar och myrhål.
Bittes berättelse är en naturlyrisk saga för både små och stora människor, en bok som ingjuter hopp i en tid av miljöförstöring och klimatförändring. Och illustrationerna gör att jag nu äntligen sett, inte bara en enhöring, utan även en vätte."
Ulla Hannelius, Dalarnas Författarförbund
Utdrag:
"...Mitt i sin sång tystnade han plötsligt vred huvudet och lyssnade. Även fågelsången dog bort. Det enda som hördes var vindens sus och vattnets stilla porlande. Alla stannade upp och tittade på Moln.
- Hör!
Han viskade. Inifrån skogens djup kom ett muller. Först svagt och sedan växte det allt starkare. Nu kunde de urskilja det dova ljudet av slag som taktfast ekade mellan träden. Lysefin drog efter andan.
- Människor, sa hon tyst och flämtade till. De kommer hitåt.
I ett slag försvann alla djur och väsen ifrån den lilla gläntan. Dimstråken som dröjde kvar över gräset var det enda som rörde sig. Bergets skugga kröp närmare källan..."
Illustratör: Annah Lång