Tomtar på loftet
utkom 2001 (inbunden)
Juts Böcker, Älvdalen
Illustrationer: Ronnie Forsberg

Tomtar på loftet innehåller 20 st berättelser om tomtar, troll, älvor och många andra väsen och skrymt. Dessutom hittar du här två lite längre kapitelsagor. En om jul och en om midsommar med Hustomten själv som hjälten i berättelsen. Passar utmärkt väl för HÖGLÄSNING.

Recension:
"Tomtar på loftet är en bok fylld med mystiska möten och magiska stämningar, förtjänstfullt illustrerad med teckningar av Älvdalskonstnären Ronnie Forsberg. En bok i en rik folklig tradition att läsa själv, när den förmågan finns, men också för högläsning."
- ur Dala Demokraten den 30 Nov 2001

Utdrag ur kap:Trollregler:
"...Troll finns nästan överallt, där det växer trollskog. Fråga folk som bor intill skogen, så får du höra. Gammalmossa och tomteskägg på träd och stenar, ska det vara, och en och annan liten ringlande skogsbäck. Helst med fisk i. Då trivs trollen.
När du går ensam i sådan skog, och är så tyst du kan, nog kan du få träffa på dem allt. Sällskapssjuka och nyfikna - som de är - kan de ju inte bara låta den stackars människan vara. Nej - de måste ju bara ställa till, åtminstone lite ofog. Se dig bara noga om, så får du syn på trollet, där han smyger på dig, och väntar på att du ska tappa uppmärksamheten, bara en ynka sekund. Då hoppar han fram och lägger en sten eller trädrot i vägen för dig. Och då står du så klart på örona, och se - det är riktigt roligt det. Det gillar trollet, och fnissar alldeles säkert så tårarna rinner..."
Illustratör: Ronnie Forsberg